Het voedingscentrum is gestart met de campagne “De waarheid op tafel”, omdat veel bewuste eters in verwarring zouden zijn over suikers.

De uitleg van het voedingscentrum op een aantal stellingen, vragen mijns inziens om nuance en betere uitleg. Mijn reactie op de eerste twee stellingen:

1. “Light-frisdrank is gezonder dan gewone frisdrank met suiker”. Gelukkig zegt het voedingscentrum ook wel bij dat water altijd een betere optie is, maar waarom dan toch die kunstmatige zoetstoffen promoten?
Frisdrank ís niet gezond. Gewone niet en light niet. Het blijft ‘kiezen uit twee kwaden’. Naast zoetstoffen en/of suiker, bevat frisdrank nog wel een paar ingrediënten die niet goed zijn voor je (waaronder bijv. fosforzuur dat het lichaam heel veel mineralen kost). Frisdrank zou op je ‘uitzonderingen-lijstje’ moeten staan en geen deel uitmaken van je dagelijkse gewoonte, overgewicht of niet.
Zo jammer dat het voedingscentrum het uitsluitend over calorieën heeft en niet over gezondheidswaarde.

2. “Toegevoegd fructose is hetzelfde als fructose uit fruit en wordt door het lichaam op dezelfde manier verwerkt”. Ja inderdaad, sec genomen klopt dat. Het lichaam verwerkt alle binnengekomen fructose op dezelfde manier. Maar het ligt wel wat genuanceerder. Waar het om gaat is het gehele product waar de fructose in zit! Fruit bevat vezels, vitaminen, mineralen en tal van andere gezondheidsbevorderende stoffen. Snoep en frisdrank niet.
Wanneer fructose uit zijn natuurlijke oorspronkelijke staat wordt gehaald en als concentraat (dus veel sterker/zoeter) aan producten wordt toegevoegd, is er wel degelijk een verschil voor je lichaam. En daarom is een appel echt iets anders dan appeldrank met toegevoegd fructose.

Wanneer het voedingscentrum deze nuances niet helder communiceert, zorgen ze juist voor verwarring in plaats van dat weg te nemen…

Heel veel mensen kampen met overgewicht, voelen zich niet fit, hebben gebrek aan energie,  of last van hun darmen, etcetera, en knappen op wanneer ze kiezen voor een eetpatroon met minder suiker en meer natuurlijke voeding!