
fotografie Anke Bot
Gevulde champignons
Leuk gerechtje als onderdeel van een lunch voor meerdere personen. Ook te gebruiken als borrelhapje.
Dit heb je nodig (4 pers)
12 grote kastanjechampignons, schoongeborsteld
100 gram gemengde noten: amandelen, walnoten, hazelnoten; heel fijn gehakt*
1 sjalotje, heel erg fijn gesnipperd*
¼ rode Spaanse peper, ook heel erg fijn gehakt*
½ rode of gele paprika, in piepkleine blokjes gehakt*
1 eetlepel gedroogde peterselie of basilicum of oregano
olijfolie
versgemalen peper en zout (roze himalayazout of keltisch zeezout)
4 eetlepels amandelmeel
4 eetlepels geraspte pittige kaas: Parmezaan of Pecorino
*Deze ingrediënten moeten heel erg fijn gehakt of gesneden worden omdat het anders lastig is om de champignons er mee te vullen. Gebruik eventueel een kleine elektrische hakker of keukenmachine.
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Borstel de champignons schoon, breek de steel eruit en hol ze heel voorzichtig verder uit indien nodig (met behulp van klein theelepeltje bijvoorbeeld).
Snijd eventueel een heel dun plakje van de bolle kant van het hoedje zodat ze straks goed blijven staan in de oven.
Zet de champignons in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en bestrooi met wat peper en zout. Laat staan en ga nu de vulling maken.
Verwarm olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en de rode peper op laag vuur. Voeg de paprika toe en bak mee tot deze zacht wordt. Voeg de fijngehakte noten toe en bak nog 5 min mee. Roer als laatste de groene kruiden erdoor.
Vul de champignons met het mengsel en bestrooi met amandelmeel (kaas doe je straks).
Zet in het midden van de oven en bak voor circa 25 à 30 minuten tot de paddenstoelen gaar zijn.
Haal halverwege de baktijd de schaal er even uit en strooi dan de geraspte kaas erover en bak het af.
Variatietip: maak ook eens een andere vulling: bijvoorbeeld met wat stevige puy-linzen, pesto of fetakaas in combinatie met noten en pitten. Probeer en varieer!