fotografie Anke Bot

Pompoensoep met kokos

Laat je niet weerhouden door de op het oog lange lijst van ingrediënten. Het meeste werk zit in het snijden van de pompoen. Deze soep is echt niet moeilijk om te maken en is heerlijk zacht van smaak en textuur.

Dit heb je nodig (voor een lekker grote pan)
olie om in aan te bakken
200 gr uien, in stukjes gesneden
150 gr wortelen, in plakjes gesneden
150 gr bleekselderij, in plakjes gesneden
1 theelepel (of meer, naar smaak) fijngehakte verse gemberwortel
1 theelepel (of meer, naar smaak) fijn gehakte knoflookteen
1 tot 1½ liter groentebouillon (afhankelijk van je persoonlijke voorkeur; hoe dik je de soep wilt hebben)
1 oranje pompoen of flespompoen van ca 1 kg, in stukken van ca 3 à 4 cm gesneden, pitten verwijderd (schillen hoeft niet, wel even goed wassen onder de kraan)
1 blikje kokosmelk à 400 ml
1 theelepel kaneel
1 mespuntje nootmuskaat
optioneel: 1 mespuntje cayennepeper (maar net hoe pittig je wilt)
versgemalen zwarte peper en zout (roze himalayazout of keltisch zeezout)

Zo maak je het
Verhit olie in een grote pan en voeg de gesneden uien, wortel, bleekselderij, gember en knoflook toe. Laat 5 tot 10 minuten zachtjes bakken met deksel op de pan.

Voeg de groentebouillon en de in stukken gesneden pompoen toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten koken tot de pompoen zacht is. Voeg de kokosmelk, kaneel, nootmuskaat en eventueel de cayennepeper toe, en laat nog ca 10 minuten zachtjes pruttelen.

Proef en breng verder op smaak met peper en zout. Pureer met de staafmixer tot een gladde soep.

Bestrooi voor serveren eventueel met een beetje fijngesneden lenteuitjes of gemalen chilivlokken.