Leuk voor Koningsdag: recept voor heerlijke oranje worteltaart

Dit heb ik gebruikt:
400 gram wortels
300 gram volkoren speltmeel
ca 100 gram gewelde rozijnen
ca 80 gram gehakte hazelnoten
ca 120 gram honing
6 el kokosolie (kamertemperatuur of licht gesmolten)
3 eieren
merg uit 2 vanillestokjes
2 tl bakpoeder
2 tl kaneelpoeder
1 tl gemberpoeder
1 tl gemalen steranijs

TIP: maak je niet druk wanneer je bijvoorbeeld een van de specerijen niet in huis hebt! De wortels, het meel en de eieren zijn nodig, maar verder kun je lekker experimenteren met ingrediënten! Geen steranijs of gemberpoeder? Neem speculaaskruiden. Geen kokosolie? Neem roomboter. In plaats van hazelnoten kun je ook walnoten nemen, etc, etc. Dat is het leuke van dit soort recepten; het valt elke keer anders uit. Laat je verrassen door je eigen experimentjes 😉

Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 160 graden. Was en schil de wortels en rasp of hak ze heel fijn. Doe in een grote kom. Voeg het meel, de eieren en alle overige ingrediënten toe en mix alles door elkaar tot een mooi beslag. Doe het beslag in een ingevet cakeblik en bak in het midden van de oven voor ongeveer 45 à 55 minuten. Check de gaarheid na 45 min door er een houten sateprikker in te steken; komt hij er schoon uit dan is de cake goed. Laat anders nog 5 a 10 min staan.

Voor eventuele ‘topping’ erop: Verwarm 2 el vers sinaasappelsap en 1 el agavesiroop, ahornsiroop of honing in een pannetje en kook een beetje in. Voeg een gepureerde wortel toe samen met een theelepeltje rasp van de schil van een (goed schoongeboende) sinaasappel. Doe in een schaaltje en laat afkoelen. Meng met 2 el volle kwark.

Eet smakelijk en een mooie Koningsdag gewenst!

IMG_2854